2014. október 15., szerda

Önfejlesztés IV. - Filléres megoldások 2. rész

Remélem, hasznosak voltak számodra az előző bejegyzésben felsorolt önfejlesztési tippek. Lehetséges, hogy túlságosan kézenfekvőnek tűntek számodra, amiket írtam, de hidd el, ezek a dolgok egyszerűen működnek! Persze nem árt, ha néhány szempontra odafigyelsz, de alapvetően remek módszerek. A szempontokról majd holnap fogok írni, ma pedig további, talán kevésbé kézenfekvő tippeket adok arra, hogyan fejleszthetitek magatokat fillérekből. 

6. Tematikus honlapok ingyenes oktatóanyagokkal vagy a közösen tanulás, az egymást tanítás lehetőségével. Különösen nyelvtanulós oldalakat találhattok, ahol amellett, hogy oktatóanyagot találtok, kommunikálhattok olyan emberekkel, akik szintén nyelvet tanulnak. Csak néhány ismertebb oldal: Duolingo, Livemocha, vagy a BBC nyelvtanulós oldalai. És persze számtalan másik.

7. Fórumok az adott témáról. Akár a nagyobb fórumos oldalakon (pl index), akár a témád valamelyik tematikus oldalán nagyon hasznos lehet a fórumot böngészni. Mikor éppen a bionom életmód érdekelt borzasztómódon, és tájékozódni akartam a hennás hajfestésről, a krémkutyulásról és más dolgokról, folyton Antal Vali oldalát böngésztem. Nagyon hasznosak a cikkek, de az alattuk lévő rengeteg hozzászólás olvasgatása volt a legjobb, hiszen ott arról van szó, ami a lényeg: hogyan alkalmazzuk a megszerzett tudást a gyakorlatban. Milyen nehézségekbe ütközhet, milyen gyakorlati tippeket és fortélyokat érdemes kipróbálni.

8. Facebook-csoportok és oldalak. Ha egy téma érdekel, érdemes megkeresni az összes olyan facebook oldalt és csoportot, ami ezzel foglalkozik. Lesznek persze olyanok, amik nem elég színvonalasak, vagy túlságosan "hígak", ezekből akár azonnal lépj ki, hogy ne rabolják az idődet. Itt is érdemes a hozzászólásokat olvasni, kérdezni, eszmecserét folytatni, és összeismerkedni olyanokkal, akik hozzád hasonló cipőben járnak, vagy már nálad magasabb szinten űzik azt, amit meg akarsz tanulni.

9. Kölcsön könyvek ismerősöktől. Ha van olyan ismerősöd, aki jártas a témában, nyugodtan kérj tőle segítséget, tippeket, hogy mit olvass, minek járj utána, sőt, akár kölcsön is kérhetsz tőle könyveket. Mindenképp használd ki a személyes beszélgetés lehetőségét, mert gyakran sokkal hasznosabb ha valaki elmondja a valódi tapasztalatát valamiről, mintha elolvasol egy szakkönyvet, ami inkább elméleti jellegű.

10. Figyelj meg sikeres embereket. Keress a környezetedben olyan embereket, akik az adott szakterületen sikeresen mozognak. Figyeld meg a szokásaikat, hogy miről beszélnek, hogy milyen szakirodalomra vagy szaktekintélyre hivatkoznak. Ez is nagyszerű kiindulási alap. Ha van rá lehetőséged, kérdezz ezektől az emberektől. 

+1 Csináld, csináld, csináld! Bármit is tanulsz, ne maradj meg pusztán az információfelvételnél. Amit megtanulsz az elméletben, azonnal kamatoztasd a gyakorlatban! Hidd el, a tapasztalatok legalább annyira értékesek, mint a tárgyi tudás. Sok olvasott ember van, aki mindent tud egy-egy szakterületről, de mivel nem használja, nem válik tőle gazdagabbá, értékesebbé. Minden megszerzett tudás érték, és akkor teszed okosan, ha a legtöbb hasznot learatod vele. Ez lehet pénz, de akár az is, hogy újabb lehetőségek vagy kapcsolatok nyílnak meg előtted.

Holnap néhány nélkülözhetetlen szempontot adok a rendszeres és céltudatos önfejlesztéshez. Mindenképpen érdemes lesz benézned! 

Szép napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése