2014. október 14., kedd

Önfejlesztés III. - Filléres megoldások 1. rész

Korábban már tettem említést róla, hogy az önképzés nem feltétlenül pénz függvénye. Persze léteznek nagyon jó kis tanfolyamok, iskolák, ahol sok mindent meg lehet tanulni, de senki sem várhatja mástól - tanároktól, egy iskolától vagy valamilyen intézménytől -, hogy megtanítson neki valamit. Szerintem tanítani nem is lehet, csak segíteni, irányítani a tanulást. Ezt pedig bizonyos dolgokban megteheted Te is magadnak. Összeszedtem Neked egy csomó olyan lehetőséget, amivel fillérekért szerezhetsz meg értékes tudást bizonyos területeken. Persze ezekről nem fogsz diplomát kapni, de sokszor nem is a papír a lényeges, hanem, hogy mit tudsz valójában. 

Lássuk, mivel fejlesztheted magad:


1. Youtube oktatóvideók. Már meséltem, hogy Anyu ilyen videókból tanult és tanul sok mindent a patchwork-ről és a táskavarrásról, de a papírkosárfonást, a tortadíszítést és a koszorúkötést is ilyen videókból tanulta. Én egy időben a sminkvideókat faltam számolatlanul, minek eredményeképp ha nem is lettem profi, de szépen ki tudom sminkelni magam és a barátnőimet. 

Készül a menyasszonysmink

Alapozás
A legnagyobb eredmény, amit ebben elértem, egy menyasszonyi smink volt Annának. Mostanában rajzos videókat nézek, amiből szintén van oktató jellegű. Ilyen videóknál nagyon érdemes átlépni a képzeletbeli országhatárt és nem csak magyar nyelvű, hanem külföldi videókat is keresni. Különösen akkor, ha az a dolog, amit tanulni szeretnél inkább gyakorlati, tehát nem annyira beszélnek róla, mint megmutatják. De az sem árt, ha az adott terület szakszókészletével nagyjából tisztában vagy angolul vagy azon a nyelven, ahogy a legjobb videókat találod róla. Ezek a videók akkor is hasznosak, ha csak arra használod, hogy inspirálódj, vagy felfrissítsd a tudásodat, vagy új ötleteket láss az adott területen.
Itt látszik a kész smink és persze a boldog ifjú pár :)

2. Hírlevelek, ingyenes oktatóanyagok. A legtöbb valamilyen guru küld hírleveleket, melyek sokszor már önmagukban informatívak. Tipp: Egyszerre ne túl sok hírlevélre iratkozz fel, mert nem fogod mindet rendszeresen elolvasni. Ha valamire feliratkoztál, de kiderül, hogy nem is annyira hasznos, iratkozz le róla, hogy ne rabolja az idődet. Vannak olyanok, akik teljesen ingyenes oktatóanyagokat, tippeket is közzétesznek, például az általam már sokat emlegetett Pongor-Juhász Attila. Tegnap együltőhelyben kiolvastam az új könyvét, ami jó és maximálisan megérte megvenni, de még a könyvhöz viszonyítva is úgy látom, hogy nagyon hasznos a 30 tippből álló videósorozata. Ráadásul ott látom-hallom magát az embert, átjön a személyisége, a kisugárzása.

3. Fizetős online oktatóanyagok. Van olyan, amire érdemes egy kis pénzt áldozni, főleg, ha az egy olyan téma, ami hamarosan sokszorosan visszahozza az árát. Ilyenek a pénzkezeléssel, bénzbeosztással kapcsolatos anyagok. Amit szívből ajánlok, az a Konyhapénzvirtuóz képző, Kingától, a pénzügyi őrangyaltól. Egyszerű és könnyen megérthető feladatok vannak benne. Ennek a kis tanfolyamnak segítségével Anyu megszabadult az egyik hitelétől.

4. Ingyenesen letölthető könyvek. Már számtalan könyvet el lehet érni ingyenesen a neten egy kis keresgéléssel pl az OSZK Magyar Elekronikus Könyvtárában, de más helyeken is. Előnyt jelent, ha tudsz angolul vagy más idegen nyelven, ahogyan vannak elérhető könyvek a keresett témában. Mostanában egy ilyen letöltött könyv segítségével tanultam jobb agyféltekés rajzot, és azt hiszem, elég eredményesen. :)


5. Könyvtár. Egy könyvtárba beiratkozni pár ezer forint, ennyiért sokkal-sokkal nagyobb értékű irodalmat olvashatsz el. Ne csak a könyvekre koncentrálj, hanem a témádban megjelenő szaklapokra is, hiszen mindig azokban vannak az újdonságok, a legfrissebb trendek és hírek. A könyvtárazásnak több előnye van. Ha nem kölcsönzöd ki a könyvet, hanem helyben olvasod, akkor adott egy nyugodt környezet és elkülönített idő csak arra a célra, hogy olvass. Ha pedig kikölcsönzöd, akkor köt a kölcsönzési idő. Próbáld már a lejárta előtt végigolvasni, hogy még utólag átfuthasd benne a fontosabb szakaszokat.

A következő napokban további filléres önképző tippeket fogok írni, és azt, hogy hogyan érdemes az önképzést beilleszteni az életetekbe. Csak azt írom le, amit megtapasztaltam.

Szép napot Nektek! :)

Köszönet a képekért Hegyes-Horváth Imolának! A nevére kattintva megtekintheted további fotóit. Ajánlom! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése