2014. október 17., péntek

Hogyan helyettesítem a cukrot

Mint tudjuk, a finomított cukor nem tartozik a legegészségesebb élelmiszereink közé. Elhízást okoz, cukorbetegséget, árt a fogaknak... Sokan ezért a mesterséges édesítőszerekhez nyúlnak, melyek most már meglehetősen olcsók, ellenben legalább annyi káros hatásuk van, mint a cukornak. Mikor beköltöztem az új lakásba és először elmentem vásárolni, eldöntöttem, hogy nem veszek finomított cukrot, hanem más, természetes megoldásokat választok a helyettesítésére. Íme az én arzenálom:

1. Stevia. A legegészségesebb cukorhelyettesítő, édesítőereje sokszorosa a cukorénak. Kapható cserepes növény formájában, de szárított levélként, illetve a kivonata por és folyadék formában. Én jelenleg folyékony formájában használom. Kásákba, paradicsomos ételekbe, salátaöntetekbe és olyan ételekbe ajánlom, ahol nem lényeges, hogy kristály vagy por formájú legyen, mert elegyedik a többi összetevővel. Viszont hőálló, melegítés hatására nem veszti el az édességét. A steviának van egy kis mellékíze, amit a növényben és a por formájú készítményekben szoktam érezni, a folyadékban valahogy nem. A készítmények különböző töménységűek lehetnek. Némelyik stevia-porból jóval kevesebb, másból ugyanannyi térfogatú szükséges mint cukorból. Szándékosan írtam térfogatot, mert a stevia por jóval könnyebb mint a cukor. A csomagolását mindig jól nézd meg, mert vannak olyanok is, amiket cukorral kevernek.

2. Xilit vagy nyírfacukor. A xilit nem cukor, hanem cukoralkohol, ami miatt vannak a cukorral megegyező és eltérő tulajdonságai is. Cukorellenes szakértők szerint nem tökéletes megoldás, de azokban az esetekben, amikor olyan cuccra van szükségünk, ami pont olyan mint a cukor (kristályos, nincs mellékíze), alkalmazható. Fő jó tulajdonsága, hogy a glikémiás indexe nagyon alacsony, így a cukorbetegek is használhatják. Csakúgy mint a stevia, a xilit is bírja a magas hőmérsékletet.

3. Méz. A legklasszikusabb cukorhelyettesítő. Tele van vitaminokkal és hasznos anyagokkal, erősíti az immunrendszert és véd a betegségek ellen. Van cukortartalma ugyan, ami miatt a cukorbetegek számára nem nagyon ajánlott, de ha valaki egyéb okok miatt kerüli a cukrot, jó választás. Magas hőmérséklet hatására csökkennek benne az értékes anyagok, ezért használjuk inkább hidegen vagy langyosan.

4. Datolya. Olyat célszerű választani természetesen, ami nem cukrozott. Kásákat, turmixokat lehet vele édesíteni.

5. Banán. Szintén kásákba, turmixokba ajánlom, de pl mogyoróvajat vagy avokádót is lehet vele édesíteni.

Persze ezeken kívül még sok módon lehet helyettesíteni a cukrot. Adnátok még ötleteket?

Szép napot! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése