2014. október 8., szerda

10+1 tipp otthon végezhető munkához

Az otthon végezhető munka sokak számára áhított dolog, de amennyire áldás, ugyanannyira átok is tud lenni, különösen annak, aki olyan mint én: nehezen osztja be az idejét, hajlamos halogatni a dolgokat, nem igazán rendszeres típus, nem szeret korán kelni. Viszont jelenleg az én munkám is itthon végezhető, ezért van alkalmam rá, hogy fejlesszem a hatékonyságát. A következőkben olyan tippeket írok, amik már nekem beváltak és biztos vagyok benne, hogy ha otthon végezhető munkád van, Te is meg tudod csinálni!


1. Elkülönített helyen dolgozz. Az a legjobb, ha nem abban a szobában dolgozol, ahol alszol is. Sajnos ez nálam sem megoldható, de akkor legalább a szoba egy másik részében. Bármennyire is csábító az ágyból dolgozni, ha történetesen csak egy laptopra van szükséged a munkádhoz, de a legkevésbé sem hatékony. Az is hasznos, ha az étkezéseket nem az asztal mellett "ejted meg". Már ha csak a billentyűzet és a kenyérmorzsa kapcsolatára gondolok... :)

2. Elkülönített időben dolgozz. Határozd meg, hogy mikor fogsz dolgozni, mintha egy munkahelyen lennél, és abban az időben semmi mást ne csinálj. Reggelinek, ebédnek, pihenésnek hagyj külön időt.

3. Ne keverd a munkát más tevékenységekkel. Oszd fel a munkaidődet 50 perces szakaszokra, köztük 5-10 perces szünetekkel. Az 50 perces intenzív munka szakaszokban némítsd le a telefonodat, zárd be a facebookot, jelentkezz ki a skype-ból, hogy ne zavarjon meg. Ha a munkád miatt szükséges, hogy kommunikálj valakivel, akkor is próbálj kizárni minden egyéb zavaró tényezőt. Például válassz egy olyan felületet - nekem pl a gtalk -, ahol nagy valószínűséggel senki más nem keres.

4. Legyen rend körülötted. Ha otthon dolgozol, különösen fontos, hogy rendben tedd, mert szemben egy irodával, sokkal több olyan dolog vesz körül, ami nem kell a munkádhoz. Amikor nekiállok reggel dolgozni, az asztalról elpakolok minden olyat, ami nem kell a munkához, hogy a lehető legtöbb sima, szabad felület legyen. Ha tele van pakolva az asztalom, az otthagyott tárgyakról önkéntelenül eszembe jutnak dolgok, és ez is megosztja a figyelmemet. Ugyanezen okból minden reggel beágyazok és helyrepakolok mindent a szobában. Így nem fog zavarni, hogy rumli van körülöttem.

Én itt szoktam dolgozni

5. Iktass be pihenőt. A félintenzív munkavégzés nem pótolja azt, hogy időnként pihenj. Ilyenkor legjobb, ha felállsz, megmozgatod magad, szellőztetsz, iszol egy pohár vizet.

6. Igyál sok vizet. Az asztalomon mindig van egy feltöltött víztisztító kancsó, és egy pohár, hogy munka közben bármikor tudjak inni. Azokon a napokon, mikor ezt elmulasztottam, azt vettem észre, hogy egyszerűen nem tudok összpontosítani. A víz az agy üzemanyaga, muszáj inni és kész. És lehetőleg vizet. A cukros üdítők nem igazán oltják a szomjat, a cukor és egyéb összetevők miatt egészségtelenek, és nem biztosítják azt a frissítő hatást mint a tiszta víz. Aki elég vizet iszik, annak jó eséllyel nem lesz szüksége kávéra vagy energiaitalra sem.

7. Hordj kényelmes, de mégis vállalható ruhát. Az otthoni munka fő előnye, hogy nem köti semmilyen dress code, így akár pizsamában, melegítőben, vagy egy szál törülközőben is végezheted. De nem feltétlen ajánlom. Azt javaslom, amikor reggel felkelsz, hogy otthon dolgozz, szedd rendbe magad, mintha munkahelyre mennél. Fésülködj meg, moss fogat, öltözz fel. Lehet persze kényelmes ruhába, amit mondjuk egy munkahelyre nem vennél fel, de az legyen a szempont, hogy ha mégis hirtelen el kell menned valahova, akkor 5 perc alatt menetkész tudj lenni. Pl ha nekem most mennem kellene valahova, lecserélném a melegítőnadrágot farmerra, cipőt és kabátot húznék és akár indulhatnék is. 

8. Írd le a rövid-, közép-, és hosszútávú céljaidat és rendszeresen gondolkozz rajta. Itt van az asztalomon egy darab zöld színű papíron fekete filccel, hogy mik a terveim az elkövetkezendő 3 hónapra, 1 évre és 3 évre. Van más módszer is, miszerint 90 napra és 25 évre kell tervezni, abban is van valami. Az a lényeg, hogy minden nap ránézek, hogy megadjam az irányt magamnak és ellenőrizzem, haladok-e felé kellő hatékonysággal.

9. Írd össze a mindennapi rutinfeladatokat. A legtöbb munkának van olyan része, ami minden nap ugyanaz, vagy bizonyos periódusonként ismétlődik. Írd össze, mik ezek és tartsd szem előtt, hogy ne kelljen minden alkalommal újból összeszedned, és, hogy ne maradjon ki semmi.

10. Tervezd meg, mit csinálsz holnap. A rutinfeladatokon kívüli dolgokat legjobb, ha előző este végiggondolod és összeírod.

+1. Ha már a munkád otthon végezhető, este mozdulj ki valahova és menj emberek közé. Ne gubózz be egyedül. Ellensúlyozd azzal, hogy amikor teheted, társaságba mész.

Remélem, hasznosak számodra a tippjeim! Szép napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése