2014. október 10., péntek

Időgazdálkodás II. - Tevékenységeim napszakok szerint

Nemrég olvastam egy cikket, miszerint az agyunk nem minden napszakban működik ugyanúgy. Reggel inkább a nagy koncentrációt igénylő, analitikus feladatokat teljesíti sikeresen, este pedig, mikor fáradtak vagyunk, munkába lendül a jobb agyféltekénk és ekkor a kreatív tevékenységekben vagyunk jók.

Ettől függetlenül is megfigyeltem magamon, melyik napszakban milyen munkákat végzek hatékonyabban.
Kora reggel valóban nagyobb affinitásom van az elemző feladatokra, illetve a rutinszerű, de odafigyelést igénylő, macerás dolgokat koncentráltan és lényegesen kevesebb idő alatt végzem el, mint délután vagy este. Ezért a blogokkal kapcsolatos feladatokat, a statisztikaelemzést, a marketing jellegű dolgokat ilyenkor végzem, optimálisan fél 8 és fél 10 között. 
A délelőtt további részében ideális, ha tanítok, vagy ha kutatás-jellegű munkát végzek. Számomra ilyenkor a legjobb tanulni is, például nyelvet.
Kora délután, ebéd után mélypont van, ezért oda kell figyelnem, hogy ne merüljek bele semmilyen addiktív tevékenységbe - filmnézés, facebookozás -, mert akkor ott ragadok egész délutánra. Célszerű ilyenkor levegőzni, elintézni a vásárlást (ebéd után, jóllakottan), mozogni egy kicsit. Ilyenkor jó egy kis házimunka is, takarítás, mosogatás, vasalás, vagy bármi, ami hasznos. Ez az első olyan jellegű tevékenység, ami közben tudok zenét hallgatni anélkül, hogy romlana a munkám minősége.
Ilyesmiket rajzolok. Ő például az egyik kedvenc karmesterem...
Késő délután már elkezd bekapcsolni az agyam kreatív területe, ezzel együtt egyre fáradtabb leszek. Ekkor, ha nincs más fontosabb dolgom, akkor alkalmas az idő arra, hogy mondjuk kottákat keresgéljek a kórusomnak (ez nálam sok-sok órás tevékenység tud lenni), maileket írjak és elkezdjem átgondolni a másnapi feladatokat. 
Kora este, ha aznap becsülettel megcsináltam mindent, nekiállhatok rajzolni. Sokszor ez korábban történik, részben mert nagyon szívesen csinálom, részben pedig mert sok ideig tart. Egy-egy rajz 3-4-5 órába is beletelik, mire elkészül. Csütörtökönként este kóruspróbát tartok, ahol szintén az agyam kreatív felét használhatom. 
Ha értelmes időben sikerült befejezni a rajzolást, akkor még megjutalmazom magam egy filmmel, vagy egy résszel az aktuális sorozatomból, találkozom a barátaimmal vagy a Kedvesemmel. 
Mostanában igyekszem 11 és éjfél között lefeküdni, de ekkor jönnek a naaaagy kreatív gondolatok. A telefonomat karnyújtásnyi távolságra szoktam hagyni magamtól, hogy ha jön valami zseniális ötlet, akkor fel tudjam írni. (Tegnap egy rakás zseniális ötlet jött.) :)

Te megfigyelted már, milyen napszakban mit csinálsz a leghatékonyabban?

Szép napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése