2014. október 7., kedd

Időgazdálkodás I.

Bevallom, életemnek ez a területe az, amivel a legnehezebben boldogulok. 
Nehezemre esik reggel időben felkelni, este időben lefeküdni, mégsem érzem hatékonynak magam délután és este. Gyakran megesik, hogy későn kelek fel és annyira elhúzom az időt, hogy majdnem dél van, mire nekiállnék valami hasznosat és értelmeset csinálni. Ezeket a napokat kidobottnak, elrontottnak érzem. Rányomja a bélyegét a közérzetemre, az önértékelésemre, sőt az emberi kapcsolataimra is. Ellenben, mikor sikerül reggel korán felkelnem, azon kapom magam, hogy mire dél van, többet dolgoztam, mint máskor két vagy három nap alatt. És sokkal inkább motivált vagyok arra, hogy délután is tevékeny legyek. 

Mivel ezen a területen is igyekszem fejleszteni önmagam, vannak már olyan módszerek, amiket gyakorolok, hogy javítsak az időgazdálkodásomon. A trükkök legnagyobb része természetesen nem saját kútfőből származik, hanem van egy fantasztikus online trainerem, Pongor-Juhász Attila, akitől minden nap tanulok valamit. A hírleveles bejegyzésemben már tettem róla említést. Van egy 30 napos, 30 tippből álló videósorozata, amit hallgatok, illetve egy frissen megjelent könyve, amit megrendeltem. Anyu már olvassa és csoda dolgokat mesél róla. :) Remélem, sok-sok mindent tudok még megtanulni és alkalmazni ezekből a dolgokból. 

Tehát jöjjenek azok a módszerek, amik nekem mostanában beváltak az időgazdálkodásban, vagy amiket még tesztelek, de hasznosnak tűnnek.

- Szerintem a nap legértékesebb része a délelőtt, ezért ha csak tudok, igyekszem időben felkelni. Ehhez sajnos elengedhetetlenül szükséges időben lefeküdni. Eddigi tapasztalataim szerint számomra ideális időpont a felkeléshez 6 és 7 között, a lefekvéshez 11 és éjfél között. Úgy figyeltem meg, hogy 7 és fél óra alvás ideális számomra.

- Reggel nem sajnálok magamtól 10-30 percet arra, hogy egy motiváló videót nézzek vagy hanganyagot hallgassak, ami életvezetésről, időgazdálkodásról szól. Mostanában - nem nagy meglepetés -, az Időmilliomos vállalkozó videóit, hanganyagait használom. Ha megfogadod a tanácsomat, válassz olyan motiváló anyagot, ami rövid, lényegre törő, informatív, és a meghallgatása után azt érzed, hogy Te is képes vagy megcsinálni.

- Ahhoz, hogy a napom gördülékeny és céltudatos legyen, előző este megtervezem, miket fogok csinálni. Készítettem magamnak egy olyan listát, ami a rutinfeladataimat tartalmazza, melyeket minden nap meg kell csinálnom. Például a blogjaim karbantartása. Ezen felül a naponta változó feladatokat a legjobb előző este kitűzni. Így reggel már legfeljebb csak azt kell átgondolnom, milyen sorrendben haladjak.

- Ha sok a feladat, hajlamos vagyok mindennek nekiugrani egyszerre. Így mivel megoszlik a figyelmem, nagyon gyenge hatékonysággal halad a munkám. A legokosabb értelmes sorrendben nekiállni a feladatoknak és egyszerre csak egy dologgal foglalkozni. Például amikor írom ezt a bejegyzést, vagy dolgozom valamin, előtte bezárom a facebookot, lenémítom a telefonomat, és a böngészőmön bezárom az összes fölösleges lapot. Csak az marad nyitva, amire éppen szükségem van. Így nem nézem fél szemmel folyton azt, hogy üzenetet kaptam, és koncentráltan tudom végezni az aktuális feladatomat. 

Ha érdekel Titeket a téma, akkor majd folytatom, mert sok mindent szeretnék még beépíteni az életembe a minél hatékonyabb időgazdálkodás érdekében. 

Szép napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése