2014. szeptember 13., szombat

Heti menü, bevásárlólista, tippek

A tudatosság és a gazdaságosság egyik legnagyobb kihívása szerintem a konyhapénzzel való gazdálkodás. Azért gondolom ezt, mert az étvágyunk az, amin a legnehezebb uralkodni, és sokszor hajlamosak vagyunk az indokoltnál jóval többet költeni élelmiszerre - zömében olyanra, ami bár finom, de egészségtelen.
Mivel születésemtől fogva vegetáriánus vagyok, jó pár egészségtelen étel eleve kimarad, de azért én is el tudok verni sok-sok pénzt mindenféle egyébre. :) De mivel az új életmódom és az új céljaim megkívánják, ezt is át kell gondolnom:

Először is megpróbálok ellenállni a különböző nasiknak, csokiknak, túrórudiknak (vérzik a szívem!!!), "üccsiknek" és társainak, vagy legalábbis nem ész nélkül vásárolni őket. 
Eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy akkor lehet legolcsóbban, legegészségesebben és legfinomabban megoldani az étkezéseket, ha főzök magamnak. Ugyan igényel egy kis átgondolást, időt és munkát, de megéri az érzésért, hogy már megint milyen finom étel van az asztalon, amit ÉN CSINÁLTAM! :)
Fontos a heti menü megtervezése, ami jelen esetben inkább másfél heti lesz, ugyanis ennyi időt fogok egyhuzamban Pesten tölteni. Nem muszáj minden nap főznöm mivel csak magamnak készítem. Általában a kiadós egytálételek híve vagyok, és ha magamnak főzök ritkán készítek több fogást. (Persze ha vendégeim vannak, más a helyzet, mindenki szeret kicsit villogni. ;)) 

Az ételválasztás szempontjai között elsődleges, hogy idényszerű alapanyagokból álljon. Részben mert meg vagyok győződve róla, hogy a szervezetünknek mindig arra van leginkább szüksége, ami éppen terem, másrészt mert otthon rengeteg dolog megterem a kertben, amiből tudok vinni magammal Pestre. De ha meg is kell vennem, az itthon termett idényzöldségek és idénygyümölcsök mindig a legszebbek, a legjobbak, és ki lehet fogni olcsón. Az őszi szezon slágere a sütőtök, amiből egy szép nagy darabot már szedett is nekem Mama. Háromféle dolog fog belőle készülni. :) További szempont, hogy az ételek jól variálhatóak legyenek. Például a rizshez egyik nap fasírtot, másik nap pörit készítek. Egyébként a barnarizs fontos eleme a táplálkozásomnak, egyike a gyógyító ételeimnek, úgyhogy gyakran fog szerepelni. A blog jellegéből fakadóan muszáj szót ejtenem arról, hogy előnyben részesítem az olcsó alapanyagokat. Ez semmiképp nem gagyit jelent, hanem inkább jó ár-érték arányt. Ha csak lehet, próbálok hazai zöldségeket, gyümölcsöket venni.

A menütervezetbe alapvetően az ebédeket írtam. Reggelire édeset, gyümölcsöset szeretek enni, így nagy eséllyel a nap folyamán kevésbé kívánom az édességet. Pl ilyen reggeliim lesznek: zabkása gyümölccsel, tejbegríz gyümölccsel, mogyoróvajas pirítós gyümölccsel, vagy éppen Kolláth-reggeli. A vacsorát, ha lehet, megpróbálom kihagyni, nem gazdasági, hanem egészségi okokból, vagy ha mindenképp enni szeretnék, akkor gyümölcsöt vagy egy tál salátát barnakenyérrel. Alapvetően teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel tervezek, ez sokkal egészségesebb, mint a fehér. Továbbá minden főétel kísérője egy adag saláta. Minden egyes ebédhez friss salátát készíteni meglehetősen macerás, ezért kidolgoztam egy olyan salátaverziót, amiből meg tudok csinálni egy hatalmas adagot és napokig vígan elvan a hűtőben. Ennek kritériuma, hogy az összetevői ne essenek össze (fejes saláta, rukkola), ne keseredjenek meg (retek), és ne eresszenek levet (hagyma, paradicsom). Az én "generál saláta" összetevőim a következők:

- 1 fej jégsaláta
- fél fej lilakáposzta
- 2-3 paprika (különböző színűek)
- 1 szál póréhagyma (a többi hagymafélével ellentétben nem büdi)

A fent említett összetevőkből pedig az aktuális étkezéskor lehet hozzátenni. Pl belevágni egy paradicsomot.

Ennyi használati utasítás után nézzük végre a heti menüt:
Hétfő 
sütőtökfasírt, barnarizs
Kedd
zöldségpöri, barnarizs
Szerda
karalábéfőzelék, sütőtökfasírt
Csütörtök
zöldségpöri, tészta
Péntek
maradékok, vagy tészta valamivel :)
Szombat és Vasárnap
lencseleves, sütőtökös muffin

Hétfő és Kedd
tepsis-fűszeres sült cékla
Szerda és Csütörtök
sütőtökös rizottó

A menü alapján könnyedén összeállíthatjuk a bevásárlólistát. Első körben azok az alapanyagok, amiket a kertből viszek:

sütőtök
cékla
sárgarépa és petrezselyem
paprika
paradicsom
hagyma
körte (a reggelikhez)

És amit vásárolni fogok:

10 tojás
1 kg barnarizs
3 karalábé
1 csomag fagyasztott vegyes zöldség
1 csomag lencse (vagy lencsekonzerv)
tejföl
olaj
liszt
xilit (cukor helyett)
jégsaláta
lilakáposzta
póréhagyma
zabpehely
búzadara
idénygyümölcsök

Remélem, hasznos és informatív volt a bejegyzésem. Ha érdekel, hogyan, mennyi pénzből tudtam bevásárolni, illetve valamelyik étel receptjére vagytok kíváncsiak, kommenteljetek és a következő bejegyzésben megírom!


2 megjegyzés:

  1. Szia Zsuzsi!
    Légyszi oszd meg a sütőtökfasírt receptjét! :)
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kitti!
      Mindenképpen, a terv szerint holnap este! :)

      Törlés