2014. szeptember 26., péntek

Gazdálkodj okosan I. - A költségek megtervezése, célkitűzés

Mikor elkezdtem az új életvitelem kiépítését, az első lépések között szerepelt felmérni a várható kiadásaimat. Azért nem közöltem eddig ezt a tervezetet, mert meg akartam figyelni, hogy mennyire működik, megvárni, hogy kiderüljön, vajon mindent beleírtam-e. Ki is derült, hogy egy kis módosításra szorul.
Amit összeállítottam, tulajdonképpen egy egyszerű lista arról, hogy milyen várható kiadásaim lesznek, illetve milyen szükségleteim, melyeknek anyagi vonzata van. Az egyes tételeket prioritási sorrendbe állítottam és három részre tagoltam. Az első csoportban levő tételek a legfontosabbak, nagyjából a túlélés szintjén vannak. Ha annyi bevételem van, hogy ezeket tudjam fedezni, az a szinten tartásra elég, meg tudok élni belőle, de a minimumon, és bármilyen váratlan kiadás sorscsapásként fog érni. Ráadásul ez nem tartható fenn sokáig, hiszen bizonyos dolgok elhasználódnak, amiket idővel újra kell venni. A második csoport még mindig fontos tételeket tartalmaz, amik már segítenek abban, hogy gyarapodjak, akár tartalékolással, akár azzal, hogy képezem magam. A harmadik kategóriában vannak azok a dolgok, amik már a komfortos élethez kellenek, belefér már a különböző dolgok tanulásán kívül a több költőpénz, amit szórakozásra, könyvekre és hobbira költhetek. A cél az, hogy megteremtsem a harmadik kategóriára való anyagiakat is. Úgy gondolom, ezek nem nagyon elszállt összegek, nincsenek benne luxuskívánságok, de ha figyelembe vesszük a magyarországi béreket, kiderül, hogy még ez az életszínvonal sem elérhető sokak számára.
Fontos megjegyezni, hogy ezek az összegek havi átlagot jelölnek. Természetesen van olyan hónap, amikor cipőt és kabátot veszek, akkor megugrik az erre szánt összeg, de a következő hónapban erre már nincs szükség, tehát lehet, hogy semmit nem fogok ilyesmire költeni. Számomra magától értődő, de azért leírom, hogy a második kategória természetesen tartalmazza az első költségeit, a harmadik pedig az első kettőét. Tehát ha a harmadik kategóriában 8 000 Ft van megjelölve ruhára, ahhoz hozzá kell érteni a második kategória 5 000 Ft-ját. (Nem bonyolult, csak leírni.)

Nos, nézzük:

1. Létfenntartás

- Lakbér+rezsi: 40 000 Ft
- Bérlet: 9 500 Ft
- Hazautazás (2x): 12 000 Ft
- Telefonszámla+mobilnet+telefon törlesztőrészlet: 12 000 Ft
- Élelmiszer: 30 000 Ft
- Alapvető tisztító- és tisztálkodószerek: 3 000 Ft
- Gyógyszer, vitamin: 3 500 Ft
Összesen: 110 000 Ft

2. Fejlődés

- Megtakarítás: 10 000 Ft
- Ruha, cipő: 5 000 Ft
- Énekóra: 10 000 Ft
- Nyelvtanfolyam: 20 000 Ft
Összesen: 45 000 Ft
Mindösszesen: 155 000 Ft

3. Ideális

- Könyv: 5 000 Ft
- Ruha, illatszer: 8 000 Ft
- Megtakarítás: 10 000 Ft
- Szórakozás: 10 000 Ft
- Hobbi (rajzeszköz, kreatív alapanyag): 10 000 Ft
Összesen: 43 000 Ft
Mindösszesen: 198 000 Ft

Nagyon fontos még hozzátennem, hogy ez a tervezet az én élethelyzetemre vonatkozik. Ha más összeget fizetnék lakbérre, ha lenne autóm, ha lenne háziállatom vagy családom, ha máshol laknék, teljesen más lenne az egész. És persze ez az én életemben is változhat, bármikor alakulhatnak az igényeim és a körülményeim is. 

A következőkben fogok még írni arról, hogyan próbálom kézben tartani a kiadásaimat.

Szép napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése