A pénteki bejegyzésem után egy kedves Olvasóm megkeresett és
megkérdezte, hogyan számoltam ki ezt a havi 30 000 Ft konyhapénzt. Leírta,
hogy neki sok alapanyag hónapokig elég, ezért bizonytalan abban, hogyan is
kellene számolnia velük. Nem tudom, mi a legjobb és legszakszerűbb megoldás, de
leírom, hogy én hogyan számoltam ki, mennyit szánjak konyhapénznek. Ezt a
számítást részben arra alapoztam, hogy mekkora összeget gondolok elégségesnek,
részben pedig egy keret a magam számára, amiből próbálok gazdálkodni. Hogy ez
mennyire működik, hamarosan kiderül, amikor az első havi könyvelésemet fogom
szemügyre venni.
Mivel jó néhány tábor szervezésében részt vettem már,
illetve a nagymamám sok táborban főzött már, többször kellett az étkeztetés
tervezésében-szervezésében segédkeznem és segíteni kiszámolni az étkezések
költségeit. Persze nagyban függ attól, hogy miből készülnek az ételek, de a
legtöbb esetben egy adag ebédet (ami lehet akár két fogás is), 5-600 Ft-ból ki
tudok hozni. Persze ez nem úgy működik, hogy 600 Ft-ért bevásárolok a boltban,
és abból főzök egy adag ételt, hanem, hogy vásárolok olyan alapanyagokat is,
melyek több főzéshez is elegendők lesznek, illetve több adagnyi ételt főzök
egyszerre. A reggeliket és vacsorákat is meg lehet oldani ennyi, vagy akár
kevesebb pénzből is.
Egy hónapban nagyjából 20-22 napot töltök Budapesten, erre
szól ez a 30 000 Ft. Így naponta átlagosan 1 200 Ft jut konyhapénzre, ami
a fenti számolgatásokkal nagyjából szinkronban van. Még egyszer hangsúlyozom,
ez átlag. Hiszen pl egy krumplifőzeléknek a költsége jóval kevesebbre is
kijöhet, mint amit átlagnak meghatároztam.
Az étkezésre szánt összeggel pedig a lehető legegyszerűbben
számolok el: azt könyvelem, hogy mit vettem az adott hónapban. Függetlenül
attól, hogy bizonyos termékeket abban a hónapban esetleg fel sem bontottam.
Hiszen a cél az, hogy havi 30 000 Ft ráfordítással finom és minőségi
ételek kerüljenek az asztalra. Valószínűleg az első hónap költségei nagyobbak
lesznek, mert ekkor vettem meg azokat a tartósélelmiszereket, amiket sokáig
használok – xilit, stevia, olaj, stb – , így egyszerre kellett többet kiadnom,
de ezek nagy valószínűséggel nem egyszerre fognak elfogyni.
Hamarosan megmutatom a szeptember havi könyvelésemet, de ha
érdekel Titeket, akkor szívesen áldoznék időt arra, hogy az egyes elkészített
ételek költségeit kiszámoljam, és ez alapján még többet tudjak írni a
konyhapénzzel való gazdálkodásról. Foglalkozzak vele? Elolvasnátok?
Szép napot! J
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése