Kitüntetettnek érzem magam! :)
Van egy kedves ismerősöm, aki több kiváló vegán szakácskönyv elkövetésében "bűnös". Ha valaki, Ő tudja, hogyan lehet állati eredetű összetevők és finomított termékek nélkül igazán finom ételeket készíteni. Nemrégiben felkerestem, hogy megkérjem, írjon a blogomba pástétomrecepteket, mire rövidesen küldött egy csomó anyagot a készülő pástétomos könyvéből. Tehát kedves Olvasó, jól becsüld meg az alábbi sorokat, mert egy még kiadatlan szakácskönyv receptjei. :) Az összetevők személyes kedvenceim. A karfiolpástétom nekem a régi törökkoppányi nyarakat idézi, a lencse pedig örök kedvenc, kiváló fehérjeforrás, és bazsalikommal, paradicsommal igazán "ütős" összeállítás.
Karfiolpástétom
Hozzávalók:
1 kg főtt karfiol
1 szál nagy, főtt répa
2 szem nagy, főtt burgonya
1 fej lilahagyma, apróra vágva
1 teáskanál
jódozott tengeri só
1-2 teáskanál vegamix
3-4 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
esetleg 1 mokkáskanál őrölt mustármag
Elkészítés:
Pároljuk meg a karfiolt és a
sárgarépát kevés vízben, vagy még jobb, ha gőz fölött. Főzzük meg a burgonyát, és mindhárom párolt zöldséget reszeljük
le nagy lyukú reszelőn.
Adjuk hozzá a többi összetevőt, és fakanállal keverjük össze.
Igazi változatosságot jelent ez a szivárványszínű pástétom a mindennapok
szürkeségében.
Bazsalikomos
lencsepástétom
Hozzávalók:
2 csésze szárazon kimért lencse
2 babérlevél
2 nagy fej hagyma, apróra vágva
1 teáskanál jódozott tengerisó
2-3 ágacska friss bazsalikom
2 nagy sárgarépa, lereszelve
2 dl paradicsomsűrítmény
Elkészítés:
A lencsét éjszakára beáztatjuk, majd másnap megfőzzük, a
főzővízbe tegyünk bele két babérlevelet.
A hagymát a sóval és az apróra felaprított friss bazsalikommal
olaj nélkül, vízben megpároljuk. Öt perc után hozzáadjuk a lereszelt répát, és
az egészet puhára főzzük.
Ezt követően hozzákeverjük a főtt lencsét, a paradicsomsűrítményt,
és együtt még 3-5 percig főzzük.
Ezt az ételt vörös lencséből is elkészíthetjük, akkor nem kell előre beáztatni a
lencsét, mert a vörös lencse nem rendelkezik
olyan kemény héjjal, mint a magyar lencse, ezért az emésztése is
lényegesen egyszerűbb. Ekkor valamennyi összetevőt együtt párolhatjuk kb. 15-20
percig, majd hozzáadjuk a paradicsompürét.
Őszintén szólva már a bejegyzés írásától csorog a nyálam, úgyhogy nemsokára elkészítem valamelyiket... :)
Szép napot!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése