2014. november 12., szerda

Karfiolpástétom és bazsalikomos lencsepástétom - recepttel!

Kitüntetettnek érzem magam! :) 
Van egy kedves ismerősöm, aki több kiváló vegán szakácskönyv elkövetésében "bűnös". Ha valaki, Ő tudja, hogyan lehet állati eredetű összetevők és finomított termékek nélkül igazán finom ételeket készíteni. Nemrégiben felkerestem, hogy megkérjem, írjon a blogomba pástétomrecepteket, mire rövidesen küldött egy csomó anyagot a készülő pástétomos könyvéből. Tehát kedves Olvasó, jól becsüld meg az alábbi sorokat, mert egy még kiadatlan szakácskönyv receptjei. :) Az összetevők személyes kedvenceim. A karfiolpástétom nekem a régi törökkoppányi nyarakat idézi, a lencse pedig örök kedvenc, kiváló fehérjeforrás, és bazsalikommal, paradicsommal igazán "ütős" összeállítás.

Karfiolpástétom

Hozzávalók:

1 kg főtt karfiol

1 szál nagy, főtt répa
2 szem nagy, főtt burgonya
1 fej lilahagyma, apróra vágva
 1 teáskanál jódozott tengeri só
1-2 teáskanál vegamix
3-4 evőkanál olívaolaj
1 kis csokor petrezselyem, felaprítva
esetleg 1 mokkáskanál őrölt mustármag

Elkészítés:

Pároljuk meg a karfiolt és a sárgarépát kevés vízben, vagy még jobb, ha gőz fölött. Főzzük meg a burgonyát, és mindhárom párolt zöldséget reszeljük le nagy lyukú reszelőn.

Adjuk hozzá a többi összetevőt, és fakanállal keverjük össze. Igazi változatosságot jelent ez a szivárványszínű pástétom a mindennapok szürkeségében.

Bazsalikomos lencsepástétom

Hozzávalók:

2 csésze szárazon kimért lencse
2 babérlevél
2 nagy fej hagyma, apróra vágva
1 teáskanál jódozott tengerisó
2-3 ágacska friss bazsalikom
2 nagy sárgarépa, lereszelve
2 dl paradicsomsűrítmény

Elkészítés:

A lencsét éjszakára beáztatjuk, majd másnap megfőzzük, a főzővízbe tegyünk bele két babérlevelet.
A hagymát a sóval és az apróra felaprított friss bazsali­kommal olaj nélkül, vízben megpároljuk. Öt perc után hozzáadjuk a lereszelt répát, és az egészet puhára főzzük.
Ezt követően hozzákeverjük a főtt lencsét, a paradicsom­sűrítményt, és együtt még 3-5 percig főzzük.
Ezt az ételt vörös lencséből is elkészíthetjük, akkor nem kell előre beáztatni a lencsét, mert a vörös lencse nem rendelkezik olyan kemény héjjal, mint a magyar lencse, ezért az emésztése is lényegesen egyszerűbb. Ekkor valamennyi összetevőt együtt párolhatjuk kb. 15-20 percig, majd hozzá­adjuk a paradicsompürét. 

Őszintén szólva már a bejegyzés írásától csorog a nyálam, úgyhogy nemsokára elkészítem valamelyiket... :)

Szép napot! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése