2014. november 20., csütörtök

Az egészség alapelvei - 3. Víz (2. rész)

A víz nem csak belsőleg, de külsőleg használva is gyógyhatású. Ezerféle felhasználási módja van, ami egy komoly tudomány, a hidroterápia, de az a csodálatos benne, hogy nagyon sok része otthon, mindenféle képzettség nélkül is alkalmazható. Leírom azt a néhányat, amiben van tapasztalatom.


1. Megfázás és nátha kezelésében hasznos egy fazék vizet forralni, és fölé hajolva belélegezni a gőzt. Egy nagy törülközőt borítsunk a fejünkre, hogy a vizet is eltakarja, hogy ne szökjön meg a gőz és ne fázzunk meg. A vízbe különböző dolgokat tehetünk, amik fokozzák a hatást. Például a víz fölé egy szűrőbe apróra vágott vöröshagymát. Elég brutális, de használ! Vagy a vízbe szoktam csepegtetni citrom vagy teafa illóolajat, ami kiválóan fertőtlenít, illetve borsmentát vagy eukaliptuszt, ami tisztítja a légutakat. Az illóolajokat lehet kombinálni, sőt, kapható az Aromaxnál kifejezetten légúttisztító illóolajkeverék. De ennél még egyszerűbb, ha teát főzöl kamillából, mentából. Az inhalálásnál arra vigyázz, hogy nehogy túl közelről túl forró gőzt lélegezz be és leforrázd magad. Ha felforrt a víz, lehet, hogy várnod kell 1-2 percet vele. A gőzölés végén jól töröld meg az arcodat. Ez azért fontos, hogy nehogy megfázz, illetve a bőrödnek is jót tesz a gőz és a dörzsölés. Tovább növeli a hatást megfázás esetén, ha inhalálás közben a lábadat forró vizes fürdőbe teszed. Ehhez már nem árt valakinek a segítségét kérni, hogy a hűlő vizet lehessen pótolni.

2. Az illóolajos inhaláláshoz némileg hasonló hatást lehet elérni illóolaj párologtatásával. Egy teamécses fölött egy kis vízzel pár csepp illóolaj megtisztítja a levegőt és a légutakat. Ajánlom a teafát és a citromot fertőtlenítésre, a levendulát nyugtatóként, és a mentát, eukaliptuszt vagy légúttisztító illóolajkeveréket megfázás esetén.

3. Erősíti az immunrendszert és remekül felfrissít a hideg-meleg váltózuhany. A melegvizes zuhanyzás után a végtagoktól a szív irányába kell haladni a hideg vízzel. Nem kell, hogy jéghideg legyen, különösen, ha nem vagy hozzászokva. Akár ennyiben is hagyhatod, vagy csinálhatsz még egy melegvizes és hidegvizes fázist.

4. Sokféle betegségre hasznos lehet a kádfürdő. Talán legdrasztikusabb fajtája a lázfürdő, amit semmiképp ne csinálj egyedül! Az a lényege, hogy felviszi a lázadat, hogy ezáltal elpusztítsa a betegséget. De vannak ennél egyszerűbb és könnyebben alkalmazható fürdők is. Például felfázásra és mindenféle női nyavalyákra a meleg fürdővízbe cickafarkfüvet kell tenni. A fentebb felsorolt teafüvek és illóolajok fürdőben is alkalmazhatók.

5. Párologtatás. Én nagyon torokfájós vagyok és sokszor van olyan, hogy csak azt érzem, hogy száraz a torkom és annyira fáj, hogy beszélni sem tudok. Ilyenkor az orrom is kiszárad és főleg az éjszaka borzasztó, Sok mindent kipróbáltam, szopogatós tablettákat és természetes torokfertőtlenítőket, de erre a speciális esetre a legjobb ha bevizezek egy jó nagy lepedőt és kiterítem valahol közvetlenül az ágyam mellett, hogy minél nagyobb felületen tudjon párologni. Azt hiszem, ezt a módszert nem olvastam sehol, de sok éves tapasztalatom van vele.

6. Hideg vizes lemosások, törzsfürdő és életfürdő. Volt olyan időszakom, amikor nagyon foglalkoztattak az alternatív gyógymódok és próbáltam alaposan utánajárni mindennek. Ekkor olvastam Bokor Katalin könyvében a különböző hidegvizes lemosásokról és fürdőkről, melyeket sokféle betegség gyógyításában alkalmaznak sikerrel. Hála Istennek nekem még nem volt komoly szükségem rájuk, de ha esetleg lesz, biztosan alkalmazni fogom őket.

Ti milyen vízzel kapcsolatos gyógymódot ismertek?
Napfényes szép napot! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése