2014. november 13., csütörtök

Az egészség alapelvei - 3. Víz (1. rész)

Ez a kedvenc témám! :) A víz csodálatos mindenki számára elérhető gyógyszer sok-sok bajra. Illetve gyakran mi okozunk magunknak betegséget pusztán azért, mert nem iszunk elég vizet. De ha sikerül eleget, akkor mintha üzemanyagot töltenénk az agyunkba, elkezdünk nagyobb teljesítménnyel működni. Azt vettem észre magamon, hogy ha keveset iszom, egyszerűen feledékenyebb vagyok, nem forog úgy az agyam.

Reggel, éhgyomorra két pohár víz felébreszti és átmossa a veséket és a bélrendszert. Mióta szokásommá vált a reggeli két pohár víz, határozottan jobban indulnak a napjaim. Megadja a kezdő frissességet. Sokat lehetne vitázni arról, hogy milyen vizet igyunk. Ásványvizet vagy csapvizet vagy pi-vizet vagy oxigénnel dúsított vizet, és még sorolhatnám. Én ebbe a vitába nem akarok belebonyolódni, mert rengeteg érv van mindegyik mellett. A magam részéről a tisztított csapvízre voksolok, főleg azért mert utálom a műanyag palackokat hazacipelni, illetve ha kiürültek, kidobálni. Úgyhogy itt van mellettem az íróasztalomon a víztisztító kancsóm, meg egy pohár. Muszáj szót ejtenem az egyéb iható dolgokról is. Ha csak lehet, érdemes elkerülni a cukros üdítőket, mert szükségtelenül rengeteg kalóriát viszünk be velük. Szerintem az édesítőszeresekkel se jobb a helyzet. Ott ugyan kevesebb a kalória, de általában az ízük is rosszabb, illetve az édesítőszer és az aromák sem túl egészségesek. Ráadásul az édes italok nem igazán oltják a szomjat. Vannak olyan italok, amik kifejezetten dehidratálnak, mint például a kávé vagy az alkohol. Ha már élsz valamelyikkel, figyelj rá, hogy elég vizet igyál utána. 




Intenzív szellemi munka közben nagyon fontos sok vizet inni, és valahogy ilyenkor jobban kívánja a szervezet. Legalábbis az enyém. Mikor jobb agyféltekés írás tanfolyamon voltam, 4-5 liter vizet megittam napközben, és este mégis úgy éreztem, majd' kitikkadok. A víz sokat tud segíteni ha szeretnéd abbahagyni a nassolást. Készítsd oda magad mellé és fogadd el a tényt, hogy amikor étkezés után két órával azt hiszed, hogy éhes vagy, valójában szomjas vagy. :) És igyál. 

Néhány apróságra jó odafigyelni a vízfogyasztással kapcsolatban. Ha közvetlenül étkezés után iszol, bármennyire is jól esik, felhígítja a gyomortartalmat és az emésztőnedvek nehezebben dolgoznak, tehát az emésztés lassabb és nehezebb lesz. Hasonló a helyzet, ha ivás után közvetlenül eszel. Az optimális, ha étkezés előtt 20 perccel és utána 2 órával iszol. Elárulom, ha figyelsz arra, hogy evés előtt 20 perccel igyál, akkor utána annyira nem lesz sürgős. :)

Holnap a víz külső felhasználási módjairól írok, most pedig iszom egy pohár vizet az egészségetekre! ;)

Szép napot! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése